У току замјена коцке на мосту Мехмед паше Соколовића

20.10.2017.

Радници турске фирме „Ербу“ мијењају коцку на мосту Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, с обзиром да је то био један од пропуста на који је указала локална власт приликом санације овог културно-историјског споменика.
Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да је Турској развојној агенцији и фирми „Ербу“ указано на око 15 пропуста приликом санације моста.

„Завод за заштиту споменика БиХ никада није дао сагласност за постављање ове врсте камена која се сада налази на ћуприји. Осим тога, расвјета није адекватно постављена и често уопште не ради, док Осојнички поток наноси велике количине шљунка. То су само неки од недостатка на које је локална власт указала извођачу радова“, рекао је Ђуревић.

Он је нагласио да је највећа мана на коју је руководство општине указало након санације моста – подизање нивоа корита ријеке Дрине, јер је тиме смањена пропусна количина воде кроз лукове моста.

„Протеклог викенда градилиште на мосту није било обезбијеђено, а о свему овоме одмах је обавијештен надзорни орган, те се овакви пропусти више неће дешавати“, рекао је Ђуревић.

Крајњи рок за завршетак ових радова је 24. октобар, а након тога извођач општини мора да достави потребну документацију како би могла почети процедура техничког пријема ћуприје.

Вишеградски мост један је од најзначајнијих културно-историјских споменика у БиХ и на Балкану, а грађен је у периоду од 1571. до 1577. године.

Мост Мехмед-паше Соколовића, који је дјело једног од највећих архитеката Мимара Синана, налази на листи свјетске баштине УНЕСКО-а од 2007. године.

СРНА