У току осликавање олтара

14.06.2019.

У Храму Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду у току је осликавање олтара на 100 метара квадратних, а завршетак радова планиран је за Видовдан – 28. јуна.

Вриједност радова је око 34.000 КМ.

Александар Живадиновић, који ради живописање олтара Храма, рекао је да је на олтару осликана Богородица Ширшаја Небес /Шира од Небеса/, а испод тога су велики литургичари Атанасије, Јован Златоусти, Василије Велики и Григорије Богослов.

„Осликали смо и наше српске светитеље Светог Саву и Арсенија Првог“, истакао је Живадиновић, који је и члан Академије Српске Православне Цркве за умјетност и консервацију у Београду.

Он је навео да за живописање Храма у Андрићграду користе секо технику, односно акрилну технику на сувом зиду.

„Овако радимо зато што је црква зидана од бетона, па морамо да користимо модерне технике. Фрескотехника не би била изводљива, јер би избила шалитра на лице фреске, тако да мора да се ради акрилном техником“, појаснио је Живадиновић.

Он је додао да се око 20 година бави живописањем, те подсјетио да су прије неколико година на цркви у Андрићграду осликали и иконостас.

„За вријеме бомбардовања Србије 1999. године смо осликавали манастир Тврдош, а до сада смо живописали много цркава широм БиХ и Србије. Радили смо на Саборној цркви у Мостару, манастирима Житомислић и Доњи Острог, Цркви Светог Јована Владимира на Авали, дио крипте Храма Светог Саве на Врачару, као и на неколико цркава у САД“, навео је Живадиновић.

Испред Цркве Светог цара Лазара у току је и изградња темеља за звоник, висине 25 метара, а средства за овај пројекат обезбиједила је општина Вишеград.

На Видовдан 2013. године служена је прву литургија у Храму и освештани темељи.

СРНА