У сриједу обиљежавање 75 година од усташког покоља 6.000 Срба

18.03.2017.

У Старом Броду код Вишеграда, у сриједу, 22. марта биће обиљежено 75 година од усташког покоља над 6.000 Срба из источног дијела БиХ који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Свештеник Драган Вукотић рекао је Срни да обиљежавање овог датума организује Црквена општина Вишеград, у сарадњи са општинама Рогатица, Соколац и Вишеград.

Вукотић је навео да ће литургија бити служена у 9.00 часова у спомен-капели у Старом Броду, а парастос у 12.00 часова.

Он је додао да је превоз за све заинтересоване организован бродом „Лотика“ из Андрићграда и бродом „Соња“ са поласком код Новог моста у 10.00 часова.

Обиљежавање ће почети у Градској галерији у уторак, 21. марта, изложбом фотографија и докумената о страдању српског народа од Сарајева до Старог Брода током 1941. и 1942. године.

Вукотић је додао да ће изложба, коју је припремио уз помоћ вишеградског сликара Хаџи Бранка Никитовића, бити отворена у 19.00 часова.

Након тога биће представљено треће допуњено издање књиге „Заборављени злочин – Стари Брод“ коју су приредили Славко Хелета и Александар Савић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

СРНА