У Средњошколском центру отворен грчки кутак

07.10.2022.

У Средњошколском центру „Иво Андрић“ у Вишеграду отворен је грчки кутак који ће бити мјесто ширења грчког језика и културе.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгана Зечевић рекла је да је иницијатор пројекта амбасадор Грчке у БиХ Димитрис Папандреу, који је испунио своју мисију да у Републици Српској шири грчку културу.

„Грчки кутак постоји и у другим градовима и наставиће се ширити и даље. Ми се надамо да ће наши ученици стећи добро знање из грчког језика и културе и да ће у будућности имати шансу да оду у Грчку“, истакла је Зечевићева.

Амбасадор Грчке у БиХ Димитрис Папандреу рекао је да је поносан и да је све ово за њега једна обавеза да наставе сарадњу и у будућности.

„Задовољни смо што се Вишеград придружио мрежи грчких кутака у БиХ. Наш главни циљ је промовисати и пружати часове грчког језика, промовисати грчку културу и цивилизацију. У наредном периоду започећемо разговоре са руководством школе да видим на који начин имплементирати идеје које постоје“, истакао је Папандреу.

Он је захвалио начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу и директору Педагошког завода Републике Српске Предрагу Дамјановићу за подршку.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да му је драго да се грчки кутак шири и да подржавају овај пројекат.

„Грци су нам помагали кад нам је било најтеже, а ево их и сад када је слобода и када имамо Републику Српску. Треба ученици да уче овај језик, а ми се надамо да ће Грци долазити и у Републику Српску и Вишеград“, истакао је Дамјановић.

Ђуревић је рекао да је са амбасадором Грчке разговано о сарадњи, а прије свега о туризму. „Захваљујем се професорима Средње школе, посебно ученицима који су данас уприличили лијеп програм поводом отварања грчког кутка“, истакао је он.

Начелник општине Вишеград нагласио је да очекује наставак активности Амбасаде Грчке у ширењу грчког кутка у циљу размјене култура српске и грчке културе.

СРНА