У недјељу откривање спомен – бисте генералу Масалу

20.08.2019.

Спомен-биста српском генералу Драгиши Масалу биће откривена у Горњем Вардишту код Вишеграда у недјељу, 25. августа, најавили су организатори свечаности.

Откривање и освештање спомен-бисте, коју је донирао хуманитарац Војкан Крстић, биће у 13.00 часова, након чега је најављено обраћање званица.

Организатор свечаности је Борачка организација Вишеград, а најављено је обраћање предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића, предсједника локалне Борачке организације Александра Савића, начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, породице генерала и донатора Крстића.

У културно-умјетничком дијелу програма наступиће чланови фолклорног друштва „Краљ Петар Први Ујединитељ“, а епске пјесе говориће Јелена Сарић из Вишеграда.

Генерал Масал рођен је 20. новембра 1951. године у селу Масали, општина Вишеград.

Завршио је Војну академију Копнене војске смијер артиљерија у Београду и Задру, Командно-штабну школу тактике Копнене војске и Школу националне одбране у Београду.

Обављао је дужност начелника артиљерије Ужичког корпуса, команданта Трећег артиљеријског пука у Војсци Републике Српске у Бијељини, начелника артиљерије у Органу родова Главног штаба Војске Републике Српске на Хан Пијеску, начелника Сектора за организацију, мобилизацију и персоналне послове Генералштаба Војске Републике Српске у Бијељини и Бањалуци.

Генерал Масал службовао је у гарнизонима Пожаревац, Ужице, Винковци, Бијељина, Вишеград, Хан Пијесак, Бијељина и Бањалука.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом рада са сребрним вијенцем и Орденом Карађорђеве звијезде другог реда.

Преминуо је 2017. године након кратке и тешке болести на Војномедицинској академији у Београду у 66. години.

СРНА