У недељу стартује кајак и кану регата од Вишеграда до Сремске Митровице

27.04.2018.

Из Вишеграда ће у недјељу, 29. априла, кренути кајак и кану регата – Меморијал „Витомир Диздаревић-Адмирал Кук“ на којој ће учествовати више од 100 веслача из Њемачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Пољске, Македоније, Хрватске и Србије, те Републике Српске.

Организатор регате испред кајак и кану клуба „Српски веслачи“ Дејан Јовановић из Београда рекао је да је регата организована од Вишеграда до Сремске Митровице, у дужини од 360 километара за шест веслачких дана.

Он је навео да се очекује да сутра у Вишеграду допутују учесници регате, а у недјељу, 29. априла, креће прва етапа регате од вишеградске ћуприје према Етно-кампу „Стари Брод“, испред бране на Перућцу прелази у Републику Србију и наставља Дрином до ушћа у Саву и завршава у Сремској Митровици.

Јовановић је рекао да ће учеснике регате сутра у 18.00 часова дочекати начелник општине Младен Ђуревић у згради општине у Андрићграду, заједно са представницима Туристичке организације.

„Принцип регате је дневно веслање и камповање у претходно одређеним мјестима у договору са Туристичким организацијама општина и градова кроз које пролазимо. Дневно весламо од 17 до 66 километара“, навео је Јовановић.

Он је навео да ће гостима и учесницима из иностранства бити представљена култура, историја, традиција, етнологија и екологија предјела кроз које пролазе.

Јовановић је додао да је мото регате „Веслањем за чистију Дрину“ јер се својим примјером бриге у очувању ријека и природе око њих, скреће пажња на немаран однос оних који проблем са отпадом рјешавају на неправилан начин, бацајући га поред или директно у ријеке или отпадне воде директно изливају у ријеке.

Он је рекао да манифестацију помаже организација „СВГ“ радна група за рурални развој Југоисточне Европе, јер су региони Дрина – Тара и Дрина – Сава правац кретања и повезивања општина у Подрињу и Посавини, а и област дјеловања „СВГ“ групације.

Јовановић је навео да се да се регати могу етапно придружити и локални кајакаши, љубитељи спорта и рекреације, боравка у природи а у првом реду људи који воле ријеку Дрину и желе да је сачувају и позитивно представе цијелом свијету.

Регата ће бити организована као успомена на доајена кајакаштва Витомира Диздаревића званог Адмирал Кук.

СРНА