У манастиру Вардиште прослављена крсна слава

28.05.2020.

У манастиру Вазнесења Господњег у Вардишту код Вишеграда данас је у присуству вјерника обиљежена крсна слава Спасовдан.

Свету литургију служио је архимандрит Јован Гардовић уз саслужење свештенства, након чега је обављен обред ломљења славског колача и лицитирање црквених барјака, те свечана литија око храма, а церемонији је присуствовао и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Домаћин храмовне славе Милован Кнежевић, који од 1985. године живи у Београду, а поријеклом је из Вардишта, рекао је новинарима да му се коначно обистинила жеља да се на неки начин одужи народу овог краја.

„У Вардиште долазимо колико нам обавезе дозволе, направили смо кућу на старом породичном имању, а сутра је свештамо. Када угледам манастир у Вардишту, то ми је оријентир да сам дошао кући“, истакао је Кнежевић.

Архимандрит Јован Гардовић захвалио је домаћину славе и вјерницима који су се окупили како би затражили благослов у молитви.

„Домаћин Милован Кнежевић је показао да није заборавио своје родно мјесто и његов храм, јер многи оду, изгубе се и прогута их свијет“, истакао је Гардовић.

Игуманија манастира Јефимија Стјепић рекла је да је слава обиљежена у присуству вјерника.

„Драго нам је што је овогодишњи домаћин човјек из овог краја, који живи у Београду, али редовно долази у своје родно мјесто“, истакла је игуманија Јефимија.

Она је подсјетила да је у посљедњих годину дана у оквиру Храма ријешен проблем са одводом, реновиране су просторије унутар конака, замијењен је стари котао и уведено је гријање у цркви.

„Надамо се да ћемо ускоро кренути са постављањем фасаде, што ће нам много значити, не само естетски, него и функционално“, рекла је игуманија Јефимија.

Црква Вазнесења Господњег грађена је од 1991. до 1996. године.

Храм је освештао Његово високопреосвештенство митрополит Николај 21. јула 1996. године, а исте је и основана вардишка парохија, издвајањем из добрунске.

Манастир је настањен монахињама од августа 2007. године.

СРНА