У Добруну почело обиљежавање Првог српског устанка и Дана борца

14.02.2018.

Светом архијерејском литургијом у манастиру Добрун код Вишеграда данас је почело обиљежавање 214 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Светој литургији, коју служи братство манастира Добрун, присуствују изасланик предсједника Републике Српске Сташа Кошарац, народни посланици Марко Видаковић и Зоран Пологош, помоћник министра за борачко-инвалидска питања Српске Душко Милуновић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и шеф Клуба Срба у Вијећу народа Српске Перо Петровић.

Литургији поводом 214 година од Првог српског устанка присуствују и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, те представници борачких организација регије Стара Херцеговина.

У Вишеграду се данас одржава централна манифестација Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Полагање вијенаца на централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду предвиђено је у 12.00 часова, а након тога обраћање званичника.

У оквиру програму обиљежавања учествоваће оркестар полиције и нови гардисти који су учествовали на паради поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

СРНА