Сутра почиње „Вишеградска стаза“

09.06.2022.

Традиционална културна манифестација „Вишеградска стаза“ посвећена нобеловцу Иви Андрићу биће отворена сутра свечаном академијом у Културном центру „Иво Андрић“.

Из Организационог одбора манифестације су најавили да ће бесједу на свечаној академији о Андрићу говорити историчар књижевности Жанета Ђукић Перишић, а да ће отворити министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Традиционално ће се на манифестацији обратити начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је и предсједник Организационог одбора и члан Главног одбора СПКД „Просвјета“ Милош Ковачевић.

У умјетничком дијелу програма учествује глумац Тихомир Станић, умјетници Музичке академије из Источног Сарајева и виртоуз на хармоници Душан Секулић.

Манифестација ће почети полагањем цвијећа на Андрићев споменик код Ћуприје на Дрини и у Андрићграду, а наставиће се Сусретима библиотекара Републике Српске.

У холу Културног центра „Иво Андрић“ биће отворена изложба слика „Фреске у БиХ“, аутора Милице Котур.

Наредног дана „Вишеградске стазе“ биће организовано пјесничко вече „Андрићу у част“, промоција збирке приповједака „Неонски блуз“ Дејана Стојиљковића и позоришна представа „Добродошли у Кабаре“, коју изводе Тања Бошковић и Раде Марјановић.

Културну манифестацију „Вишеградска стаза“ организује општина Вишеград, у сарадњи са предузећем „Хидроелектране на Дрини“, Министарством просвјете и културе, СПКД „Просвјета“ и Андрићградом.

СРНА