Сутра почиње „Вишеградска стаза“

08.06.2023.

Културна манифестација „Вишеградска стаза“ посвећена нобеловцу Иви Андрићу почеће сутра полагањем цвијећа на Андрићеве споменике, најављено је из Организационог одбора ове манифестације.

Полагање цвијећа код споменика Андрићу крај вишеградске ћуприје и у Андрићграду почеће у 12.00 часова, уз пригодан рецитал ученика Средњошколског центра „Иво Андрић“.

У малој сали Културног центра традиционално ће бити одржани „Сусрети библиотекара Републике Српске“ у 13.00 часова.

Промоција приповијетке „Сликописање“ из књиге „Све за лепоту“ Игора Маројевића, који је и добитник Андрићеве награде, почеће у 18.00 часова у Спомен-учионици Иве Андрића.

Члан организационог одбора Дивна Васић рекла је Срни да је Маројевић савремени српски прозни писац богатог књижевног опуса, аутор више романа, приповиједака и драмских текстова и добитник свих значајних књижевних награда за своје богато књижевно стваралаштво.

Она је подсјетила да је Маројевић добитник Андрићеве награде за најбољу приповијетку на српском језику објављену у претходној години и да награђена приповијетка прати судбину Анте Павелића у годинама након Другог свјетског рата у Аргентини и Шпанији.

„Приповијетка има елементе политичког трилера и брише границе између историје и фикције наводећи читаоца на размишљање о `проблематичности историје`. Писац је успио да опише живот контраверзне фигуре из историје ових простора и да проговори о апсурдности историје, о баналности добра и зла“, истакла је Васићева и позвала све љубитеље књижевности да испрате догађаје на манифестацији.

Свечана академија и отварање „Вишеградске стазе“ почеће у 19.00 часова у Културном центру „Иво Андрић“. Бесједу о Андрићу говориће универзитетски професор Предраг Петровић, а манифестацију ће отворити представник Министарства просвјете и културе Републике Српске.

На свечаној академији обратиће се начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и представник Српској просвјетног културног друштва „Просвјета“ Жељко Вујадиновић.

У умјетничком дијелу програма учествоваће глумица Весна Станковић, глумац Тихомир Станић, музички бенд „Оне три“ и ученице Мирна Карабатак и Божана Мирковић.

Другог дана манифестације, у суботу, 10. јуна, биће одржано пјесничко вече Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ у Андрићевој спомен-учионици са почетком у 17.00 часова.

Изложба „Милица Бабић Андрић – живот и дјело“ биће отворена у Градској галерији у 18.00 часова.

Позоришна представа „Јао мени“, у извођењу Мине Лазаревић и Срђана Ивановића, биће одиграна у Културном центру од 20.00 часова.

Организатори ове традиционалне културне манифестације су општина Вишеград, Културни центар „Иво Андрић“, „Просвјета“ из Вишеграда и Андрићград.

„Вишеградска стаза“ је најважнија културна манифестација у Вишеграду, која је установљена 1976. године, а одржава се сваке године у јуну.

СРНА