Сутра обиљежавање Дана бораца и 219 година од Првог српског устанка

13.02.2023.

У Вишеграду ће сутра бити обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су живот дала 23.752 припадника Војске и полиције Српске, и 219 година од подизања Првог српског устанка.

Програм обиљежавања почеће у манастиру Добрун у 10.30 часова служењем парастоса погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и погинулим устаницима, најављено је из Борачке организације /БОРС/ Републике Српске.

У 11.00 часова планирано је полагање цвијећа на споменик вожду Карађорђу.

У 12.00 часова биће положено цвијеће на централни споменик браниоцима Републике Српске на вишеградском Тргу палих бораца, након чега је најављено обраћање званичника.

Обиљежавању ће присуствовати делегација БОРС-а коју ће предводити предсједник ове организације Радан Остојић.

Остојић је раније изјавио да српски борци припадају генерацији Срба која је успјела да спроведе у дјело вишевјековну тежњу да западно од Дрине створи своју Републику, а да је Дан бораца Републике Српске, 14. фебруар, прилика да се сви присјете ратног пута и жртве која је дата.

Он је истакао да друштвена улога и положај БОРС-а мора да одговара заслугама категорија које окупља, заступа и представља, а њен основни програмски задатак је заштита Републике Српске и њених институција.

Остојић је указао на важност да се у дану када се обиљежава Дан бораца сјете свих погинулих сабораца и одају им дужну почаст за жртву коју су дали за стварање Републике Српске.

Све општинске и градске борачке организације у Републици Српској пригодним програмом обиљежиће Дан Борачке организације и Дан бораца Републике Српске, наводи се у саопштењу БОРС-а.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата ВРС је бројала 210.000 мобилисаних бораца.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и БОРС.

СРНА