Ствараоци Српске не смију бити заборављени

14.02.2019.

Ствараоци Српске, њихове породице, ратни војни инвалиди не смију бити заборављени, а Република Српска мора бити изнад свега, поручено је на централном догађају у Вишеграду обиљежавања Дана бораца Републике Српске и 215 година од Првог српског устанка.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да су све власти покушавале да побољшају положај борачких категорија и да су у том циљу донесени бројни закони.

„Године 2017. први пут је успостављен борачки додатак на годишњем нивоу, а на мјесечном нивоу 2012. године. Ове године право на мјесечни борачки додатак имаће више од 82.000 бораца. Ако томе додамо да ће и ове године у првом кварталу борачки додатак добити 73.700 бораца, ријеч је о великом броју заштићених одређеним накнадама“, истакао је Милуновић.

Он је навео да је ријешен и проблем стамбеног збрињавања и да су збринути сви који су се налазили на листама, а ријеч је о 8.247 домаћинстава.

„У прошлој години Влада Српске је донијела одлуку да заштити борце који нису имали 15 година стажа, али су имали 15 година пензијског стажа са дуплим стажом учешћа у рату, и обезбијеђена су им новчана средства у износу најниже пензије у Српској. Прошле године су нађена рјешења за ортопедска помагала која су до тада била остваривана посредством Фонда здравства и многи ампутирци нису били задовољни таквим ријешењима. Сада сваки такав корисник добија средства већа него раније“, рекао је Милуновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је улога Борачке организације у друштву посебна и да борци заслужују бољи положај, како економски, тако и друштвени.

„Ми морамо остати патриотска и национална организација која ће се, прије свега, бавити проблемима бораца и питањима од интереса за Републику Српску у виду корективног фактора“, истакао је Савчић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је за Републику Српску живот дао велики број бораца и да то не смије бити заборављено.

„Обиљежавањем Дана бораца Републике Српске и 215 година од Првог српског устанка показујемо да поштујемо жртве које су дате за стварање Српске, у којој данас слободно живимо и коју смо крвљу наших предака бранили и одбранили. Сјећајући се тих тешких времена, свјесни смо да ни наших данашњих тековина не би било без српских устаника, који су одредили нашу садашњост, показујући нам путеве у будућност“, истакао је Ђуревић.

Командант Вишеградске бригаде Војске Републике Српске Лука Драгичевић рекао је да је српски народ увијек имао непријатеље који су жељели да ограниче његову слободу.

„У то вријеме Турци, а у ово вријеме неки други непријатељи су жељели да ограниче слободу српског народа. То је суштинска веза између Првог српског устанка и одбрамбено-отаџбинског рата“, навео је Драгичевић.

Предсједник Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је ова организација има добру сарадњу са општином, да је велики дио средстава који је је добијен од општине усмјерен за помоћ незапосленим борцима и за лијечење породица погинулих бораца.

Он је додао да је буџет општинске Борачке организације за ову годину 190.000 КМ.

Након церемоније обиљежавања Дана бораца и Првог српског устанка, Савчић је уручио постхумно одликовање породици некадашњег предсједника Предсједништва БОРС-а Дражана Перендије и некадашњег члана Предсједништва БОРС-а Светозара Аћимовића из Требиња.

Претходно су у Манастиру Добрун служени литургија и парастос, након чега су делегације положиле вијенце на централни споменик борцима на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Вијенце су положили изасланик предсједнице Републике Српске Милорад Којић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, министар Милуновић и Савчић.

Вијенце на споменик положили су и државни секретар Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Зоран Антић, делегација Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша, Удружења цивилних жртава рата, те Удружења ветерана Републике Српске.

Вијенце су положиле и делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, делегација општина Вишеград, Фоча и Ново Горажде, те делегације општинских борачких организација.

Обиљежавању је присуствовао и предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

СРНА