Студенти и професори из Русије посјетили Вишеград

04.07.2019.

Вишеград је данас посјетила делегација професора и студената из Русије који бораве у Републици Српској у оквиру сарадње Универзитета у Источном Сарајеву и Државног пољопривредног универзитета у Вороњежу.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ова посјета важна због успостављања сарадње у области науке, културе, привреде и туризма.

„Општина Вишеград има добру сарадњу са Русима на различитим пољима. Прошле године потписали смо братимљење са Звениградом и на различите начине настојимо да остварујемо сарадњу, између Српске и Русије“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да је у Вишеграду подигнут Руски крст, добровољцима из протеклог одбрамбено – отаџбинског рата.

Вршила дужности декана Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Марко Гутаљ рекао је да је у оквиру програма Руског Универзитета и Универзитета у Источном Сарајву незаобилазна и посјета Вишеграду.

„Пријем је изузетно важан, не само за нас, већ и за професоре и студенте из Русије. На тај начин дајемо на значају њиховој посјети. Они када одлазе у Русију преносе утиске што доприноси наставку сарадње“, додао је Гутаљ.

Доцент Пољопривредног факултета Надежда Пољесник рекла је да је Вишеград прелијеп град.

„Заиста смо срећни што смо овако примљени у Вишеград. Послали смо званичан позив начелнику општине да посјети наш Универзитет и град Вороњеж, да успоставимо сарадњу између два града“, додала је Пољесник.

Након пријема у општини Вишеград, професори и студенти из Русије обишли су стари мост и Андрићград.