„Српско сијело“ окупило љубитеље гусала и епских пјесама

14.01.2017.

У вишеградском Дому културе одржана је традиционална манифестација „Српско сијело“, која је окупила љубитеље гусала и епских пјесама.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског и пјевачког друштва „Раде Јамина“ из Вишеграда, које је и организатор манифестације, рекао је да су гусле и епска пјесма кроз вијекове пратили српски народ и преносили са кољена на кољено српску историју.

„Гусле су са Србима биле заједно и у рату и у миру, и када је Србин губио и када је побјеђивао и када се за слободу борио. Гусле и данас пишу тековине једне нове историје и преносе епску пјесму и нашу традицију“, нагласио је Лечић.

Он је додао да је јако битно да се на свим српским просторима одржи српска пјесма и гусле, јер су оне извор српског пјевања од најстаријих времена до данас.

Лечић је истакао да сви чланови друштва „Раде Јамина“ имају много одликовања, а да је најбитније да се традиција српског народа наставља.

Двојничар Милета Радановић из Фоче поручио је да се не смије заборавити српска традиција.

„На овом сијелу су моји ученици, а драго ми је да видим много омладине који су учествовали у пјевању уз гусле“, додао је Радановић.

Он је истакао да је учествовао на Балканском сабору трубача Пале и добио диплому мајстора за овај инструмент.

У програму су наступили чланови мушке изворне пјевачке групе „Раде Јамина“, гуслари из Источног Сарајева, Вишеграда и Фоче, те гости двојничари из Фоче и Источног Сарајева.

СРНА