Српска ће и даље његовати сјећање на руске добровољце

12.04.2023.

У Вишеграду је данас обиљежен Дан руских добровољаца, уз поруку да ће Република Српска и даље његовати сјећање на борце из Русије страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и да је пријатељство српског и руског народа нераскидиво.

Предсједник Удружења српско-руског пријатељства „Завјет“ Саво Цвјетиновић рекао је да се данас сјећамо свих руских добровољаца и оних који су преживјели и оних који су долазили да помогну Србима кад је било најтеже.

„Наша захвалност према Русији, руском народу и наш дуг према Русији је огроман кроз историју до данас. Не дозволимо да се вјековно пријатељство два народа прекине. Хвала што се сјећамо руских добровољаца“, поручио је Цвјетиновић.

Људмила Богословски, мајка погинулог Константина, рекла је да сваке године долази у Вишеград као у своје родно мјесто.

„То је незамисливо колико је ово блиско мени“, рекла је она.

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић подсјетио је да је Констатин Богословски изгубио живот у 23. години, Нименко Николаевич у 21, Димитриј Попов у 25, Владимир Софанов у 36, а Котов Генадиј у 33.

„Вријеме долази и пролази, али наша пажња и брига за ове овдје окамење руске и српске јунаке не треба да престане“, нагласио је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је помоћ руских добровољаца у одбрани Републике Српске била велика, будући да се уз Србе, борило више од 700 руских добровољаца, од којих велики број на вишеградском подручју.

„Нама је тада много значило и само сазнање да нисмо сами, да имамо јаког савезника, а то је наша братска земља Русија. И данас док их помињемо, треба истаћи да они при доласку нису имали никакве личне користи, изузев да нам помогну да се одбранимо, да сачувамо нашу земљу и наш народ. Њихове заслуге у тој одбрани су велике“, нагласио је Ђуревић.

Он је напоменуо да је ово прилика и да се истакне огорамн подвиг свих бораца Војске Републике Српске заслужних за слободу у којој данас живимо.

Код споменика руским добровољцима на којем су уклесана имена 37 имена погинулих, вијенце су положили представници Министарства рад и борачко-ивалидске заштите Републике Српске, Удружења српско-руског пријатељства „Завјет“, Удружења српско-руског пријатељства из Црне Горе, као и општине Вишеград и локалне борачке организације.

На војничком гробљу Мегдан претходно је служен парастос.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

У општини Вишеград сахрањено је шест руских добровољаца, у Миљевићима 12, по један у Билећи и Милићима, док су посмртни остаци осталих ексхумирани и пренесени у Русију.

Дан руских добровољаца уврштен је у календар значајних историјских догађаја Републике Српске.

СРНА