Средњошколци упознати о опасностима у саобраћају

25.11.2021.

Вишеградски средњошколци данас су имали прилику да се упознају о опасностима у саобраћају кроз причу Дејана Трнинића из Бањалуке који је у саобраћајној незгоди задобио повреде са трајним посљедицама.

Трнинић је рекао да је кроз своју причу желио да поручи ученицима да својим понашањем сачувају и своје и животе других учесника у саобраћају.

Предавање је одржано ученицима завршних разреда Средњошколског центра „Иво Андрић“, а Трнинић каже да су говорили о безбједности учесника у саобраћају са акцентом на младе возаче.

„С обзиром на то да сам и жртва саобраћајне незгоде која се десила прије 22 године са трајним последицама, намјера нам је да будућим возачима скренемо пажњу на све опасности које их очекују у саобраћају“, рекао је Трнинић.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је да су ученици средње школе на прагу полагања возачког испита и да су по свим статистикама најугроженија категорија учесника у саобраћају.

Ученицима је поручио да поштују саобраћајне прописе, да не конзумирају алкохол, да полако возе, да вежу сигурносни појас и не користе мобилни телефон у вожњи.

„Обишли смо Требиње, Билећу, Фочу, данас смо у Вишеграду, а обићи ћемо укупно 15 општина у Републици Српској да пренесемо ученицима како да буду безбједнији у саобраћају“, нагласио је Торбица.

Ученицима су приказане „пијане наочаре“ које симулирају ефекат утицаја алкохола, те приказују ученицима како алкохол дјелује првенствено на вид човјека и које су моторичке способности отежане када су под утицајем алкохола.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да је за све првачиће у Републици Српској почела испорука буквара са саобраћајном проблематиком и саобраћајна бојанка.

У оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске одржаће предавање о теми „Безбједност младих у саобраћају“ у 15 јединица локалне самоуправе ученицима средњих школа завршних разреда.

Циљ пројекта је да се ученицима средњих школа, који су на прагу полагања возачког испита, те су потенцијални будући возачи, скрене пажња на опасности којима су изложени млади возачи и унаприједи безбједност саобраћаја.

СРНА