Средњошколци посјетили културно – историјске знаменитости

07.06.2019.

Група средњошколаца из Вишеграда и Горажда данас је посјетила историјске вишеградске знаменитости, у оквиру заједничког пројекта „Слике нашег завичаја“.

Ученици су посјетили мост Мехмед паше Соколовића, Цареву и Газанфербегову џамију, Цркву Рођења Пресвете Богородице на Мегдану, Спомен-учионицу Иве Андрића и комплекс Андрићград, те објекте у којима се некада налазио „Лотикин“ хотел и јеврејска Синагога.

Директор Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда Дивна Васић рекла је да је циљ ученичког пројекта да упознају културно насљеђе и прошлост двије сусједне општине Горажда и Вишеграда, те сазнају како се некада живјело и шта су преци оставили у културно насљеђе.

„Знајући прошлост, лакше ће се градити будућност, те уочити да се на различитостима могу градити будући односи и да савремено друштво почива на различитостима“, истакла је Васићева.

Професор историје у Средњој школи „Џемал Биједић“ у Горажду Сенид Амиџић рекао је да дуго постоји сарадња са школом из Вишеграда и да је већина пројеката на бази едукације младих да превазиђу баријере које их дијеле.

„То је разлог што ми већ годинама сарађујемо, покушавамо зближити школе, омладину. Увијек имамо позитивна искуства“, навео је Амиџић.

Ученица Средње школе „Џемал Биједић“ из Горажда Амина Халиловић рекла је да је упознала много пријатеља и да је ово диван град који треба обилазити често.

Пројекат је подржан од фондације „Пробудућност“.

СРНА