Средњошколци обиљежили 48 година од смрти Иве Андрића

13.03.2023.

Професори Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда положили су цвијеће на споменике нобеловцу Иви Андрићу код вишеградске ћуприје и у Андрићграду, поводом 48 година од смрти овог великог писца.

Директор Средњошколског центра Драгана Зечевић рекла је новинарима да је Вишеград доспио на мапу свјетске књижевности захваљујући Андрићу.

„Ученици су имали прилику да чују најзанимљивије детаље из живота Иве Андрића, да помену дјела која су читала, да упореде ликове из романа са стварним ликовима из живота“, истакла је Зечевићева.

Професор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Дијана Инђић Милошевић рекла је да су данашњи часови посвећени животу и дјелу Иве Андрића.

„Средњошколци су заинтересовани за читање Андрића, а првенствено за роман `На Дрини ћурпија` јер живимо у граду Андрићевог дјетињства. Припремамо разне перформансе како би се наши средњошколци добро упознали са вишеградском тематиком у Андрићевим дјелима“, истакла је Милошевићева.

Нобеловац Иво Андрић умро је на данашњи дан прије 48 година, а иза себе је оставио велики књижевни опус.

Андрић је рођен у мјесту Долац код Травника 9. октобра 1892. године, а преминуо у Београду 13. марта 1975. године. Био је српски и југословенски књижевник и дипломата Краљевине Југославије између два свјетска рата.

У младости је био припрадник покрета Млада Босна, а дипломирао је и докторирао у аустријском Грацу.

Иво Андрић 1961. године добио је Нобелову награду за књижевност за роман „На Дрини ћуприја“. Био је члан Српске академије наука и умјетности. Његова најпознатија дјела су „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“, „Проклета авлија“, „Госпођица“ и „Јелена, жена које нема“, разне приповијетке и друго.

СРНА