Софовић није започео заказану сједницу Скупштине општине

20.05.2022.

Прва ванредна сједница Скупштине општине Вишеград, која је била заказана за данас, помјерена је на нелегалан и незаконит начин, јер њен предсједник Муамер Софовић није започео засједање и утврдио да ли постоји кворум за одржавање, тврде одборници окупљени око СНСД-а.

„Ванредне сједнице се заказују уколико имамо елементарне непогоде, поплаве, пожаре, ратно стање, али је чињеница да су они највећа елементарна непогода која је икада погодила Вишеграду. Нећемо одсутати, него настављамо даље борбу за нормалан Вишеград, како то заслужују сви грађани“, истакао је шеф клуба одборника СНСД Дарко Андрић.

Андрић је појаснио да је у питању невјероватна ситуација, јер су се одборници појавили у заказано вријеме, али због недоласка једног одборника скупштинске већине, сједница је помјерена два сата касније.

Он је истакао да је ванредно засједање мимо Пословника заказано за 15.00 часова, али је због недостатка кворума, односно чланова актуелне скупштинске већине, незаконито и самоиницијативно предсједник Скупштине неформално помјерио за 17.00 часова.

Андрић је нагласио да предсједник парламента није ни започео засједање, како то предвиђа Пословник о раду, нити је констатовао да нема кворума, већ је поново прекршио закон и помјерио у неформалном обраћању почетак сједнице.

Све то, тврди Андрић, доводи до штете за грађане, а због тога трпи Вишеград, јер су и ванредну сједницу заказали због прерасподјеле средстава из буџета.

Он је рекао да ни опозив начелника не знају да закажу како треба, јер нису на адекватан начин предвидјели средстава и данас су опет незаконито заказали сједницу да би их прерасподјелили јер су им непоходна за спровођење опозива.

„Ми смо смпремни и једва чекамо референдум да се и на тај начин обрачунамо са њима и да их ставимо на мјесто гдје им припадају. Покренули су незаконски опозив који једва чекамо“, образложио је Андрић новинарима.

Одборник Народне партије Српске Младенко Тасић рекао је да скупштинска већина из сједнице у сједницу све доводи у све веће незаконите радње. „То смо доживјели и данас, заказивања ванредне сједнице, кад јој вријеме није, јер нису знали да планирају средства за опозив“, истакао је Тасић.

На првој ванредној сједници требало би да одборници разматрају Приједлог одлуке о прераспоређивању буџетских средстава.

СРНА