Служен двогодишњни помен митрополиту Николају

21.10.2017.

У Манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну код Вишеграда служена је Света архијерејска литургија и парастос поводом двије године од упокојења митрополита дабробосанског Николаја.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске.

„Наша је обавеза, али и част да поменемо упокојеног митрополита Николаја, посебно када имамо у виду колико се борио да испуни свој монашки завјет, да испуни све оно што је као млад монах замишљао, а Господ је велики и дао му је крепост и снагу да то оствари“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је истакао да је митрополит Николај био и професор, ректор Богословије, епископ и сабрат у Цркви.

„Био је неуморни радник на пољу цркве, на пољу обнављања свега што је било пало и уништено. Он је имао снаге да све обнови, а најбољи примјер тога је манастир Добрун који је до његовог доласка био једна мала парохијска црква“, додао је владика Хризостом.

Митрополит дабробосански Хризостом је нагласио да не треба заборавити његов педагошки позив који је примарно волио, а посебно се трудио за оснивање духовне академије.

„Можемо бити поносни на оно што је митрополит Николај дао нама, цркви, оно што је оставио у завјет и аманет да сваки дан расте и цвјета оно што је он у тешка времена стварао“, истакао је владика Хризостом.

Служен је и парастос на гробу митрополита Николаја у порти Манастира Успења Пресвете Богородице у Добруну.

Блаженопочивши митрополит дабробосански Николај преминуо је 27. октобра прошле године, на празник Преподобне мати Параскеве, у 88. години.

Био је шездесети митрополит дабробосански на чији трон је изабран 1992. године.

У 62 године свештеномонашког и 42 године епископског служења Српској православној цркви истакао се као велики просвјетитељ, градитељ, обновитељ црквеног и духовног живота.

Од 1973. до 1978. године био је владика аустралијско-новозеландски, након чега је изабран за владику далматинског, гдје се задржао до избора у Светосавски трон митрополита дабробосанских.

СРНА