Школе добиле контејнере за разврставање отпада

01.06.2021.

Национални парк „Сутјеска“ организовао је данас акцију чишћења школских дворишта, у оквиру пројекта „Прекогранична мрежа природног насљеђа“, а обезбиједио је и нове контејнере са смеће за Основну школу „Вук Караџић“ и Средњошколски центар „Иво Андрић“ у Вишеграду.

Двогодишњи пројекат, чија је вриједност 506.000 евра, финансира Европска унија, а спроводи га Јавна установа Национални парк „Сутјеска“ у сарадњи са Шумарским факултетом Универзитета у Београду и Јавним предузећем „Србијашуме“ из Београда.

У школска дворишта стигло је по осам контејнера у којима ће моћи да се разврста картон, папир, стакло, пластика и други отпад.

Менаџер пројекта Мирјана Радовић рекла је да су у прекограничном подручју селектовали 12 основних и средњих школа.

„Акција има за циљ едукацију и подизање свијести о заштити животне средине. Оно што ће ученицима бити интересантно је да ћемо на Тјентишту 12. и 13. јуна организовати изложбу најбољих фотографија ученика 12 школа у којима се спроводи овај пројекат“, рекла је Радовићева.

Она је навела да су за сваку школу обезбиједили по осам контејнера и едукативну таблу са поруком која је битна свима који воде бригу о природи, као и рукавице, вреће за смеће и хемијска средства.

Директор Основне школе „Вук Караџић“ Момир Радојчић рекао је да је за школу ово веома значајан пројекат јер кроз планове и програме доста раде и еколошке теме.

„Ово је један заиста добар гест, поготово што се ради о прекограничној сарадњи и на тај начин ученици развијају еколошку свијест и раде на очувању природе“, нагласио је Радојчић.

Координатор Средњошколског центра Марина Андрић изразила је задовољство што се ова школа нашла међу 12 одабраних из Србије и Републике Српске.

„Укључићемо нашу дјецу и показати им колико је заштита животне околине битна као и очување онога што нам је остављено у насљеђе“, рекла је Андрићева.

Уз Национални парк „Сутјеска“, пројектом „Прекогранична мрежа природног насљеђа“ обухваћена су и заштићена подручја у Србији, Парк природе „Златибор“, Природни резерват Милешевска ријека, те пејзажи изванредних карактеристика „Камена гора“ и „Озрен Јадовник“.

СРНА