Сједнице Скупштине општине незаконито одржаване

21.04.2021.

Влада Републике Српске констатовала је да прва сједница Скупштине општине Вишеград, као и сједнице одржане након ње, нису сазване и одржане у складу са Законом о локалној самоуправи и општинским Статутом и Пословником, те да локални парламент није конституисан, изјавио је данас начелник вишеградске општине Младен Ђуревић, који је потпредсједник Општинског одбора СНСД-а.

На конференцији за новинаре СНСД-а Вишеград, која је одржана поводом овог закључка Владе, истакнуто је да је Влада Републике Српске упознала Скупштину општине Вишеград и одборнике да су сви акти донесени на првој сједници у јануару незаконити и да ће њихово извршење бити обустављено.

Ђуревић је рекао да је у претходна четири мјесеца указивано на то да скупштинска већина не ради у складу са Законом, Статутом и Пословником, што је потврдила и Влада Републике Српске, те изразио очекивање да ће у наредном периоду кренути све испочетка у интересу грађана.

„Од 12. јануара, када је била заказана прва сједница, као начелник сам имао обавезу да упозорим на све незаконитости – од самог заказивања те сједнице, а онда и свега осталог што се нашло на дневном реду. Међутим, преовладали су интереси појединаца који су нас и довели у ову ситуацију да већ четири мјесеца немамо усвојен буџет, именоване начелнике одјељења и све оно чиме треба да се бавимо у овом периоду“, истакао је Ђуревић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске и предсједник Општинског одбора СНСД-а Перо Петровић сматра да се морају поштовати институције Српске и одлуке које доносе.

„Сматрам да је требало уважити прво мишљење које је донијело Министарство управе и локалне самоуправе и поновити прву сједницу Скупштине општине Вишеград. Доказ да је прва сједница била нерегуларна јесте и то што је секретар Скупштине општине поднио оставку након што није уважено његово мишљење да треба ту прву сједницу поновити. Да је тада то урађено до 15. марта, када је био рок за конституисање Скупштине, не бисмо дошли сада у ову ситуацију која је неизвјесна“, истакао је Петровић.

Он је рекао да су закључци Владе релевантни, као и образложења и мишљења које доноси Министарство, те да их треба поштовати, што ће увијек чинити, као и одлуку Суда јер ће дати завршну ријеч.

„Каква год та одлука била, а ми сматрамо да смо у праву, ми ћемо је подржати и испоштовати“, поручио је Петровић.