Шимун Цимерман побједник у пливању за Часни крст

19.01.2019.

Шимун Цимерман из Загреба побједник је богојављенског пливања за Часни крст, које је одржано на ријеци Дрини у Вишеграду, на стази дугој 33 метра.

Митрополит Дабробосански Хризостом радосним поздравом „Бог се јави“ честитао је присутним данашњи празник.

„На посебан начин славимо овај празник, пливањем за Часни крст Господњи, што је једна стара традиција која је дошла са истока и до наших крајева. Радујемо се што је данас дошао велики број пливача, а посебно због тога што је побједник дошао из Загреба да плива за часни крст на Дрини“, навео је митрополит Хризостом.

Побједник Шимун Цимерман каже да је ово његово прво учешће на овој манифестацији.

„Били смо туристички неколико дана на Сутјесци и на путу за Загреб стали смо овдје у Вишеград како бих пливао. Осјећај је сјајан, а мислио сам да ће бити пуно хладније. Ово је једно огромно искуство које ми пуно значи, а веома цијеним обичаје народа који живе овдје“, рекао је Цимерман.

Један од учесника манифестације из Вишеграда Владан Симић пливао је данас упркос незгоди која му се догодила прије неколико година.

„Прије четири и по године сам имао саобраћајну незгоду када сам изгубио ногу, али упркос томе већ четири године пливам и не представља ми никакав проблем. Пливање за Часни крст даје ми духовну снагу, вода јесте хладна, али издржи се све“, казао је Симић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да општина Вишеград већ дужи низ година подржава ову манифестацију, а да је ове године вјероватно и највећи број учесника.

„Свим учесницима желим да се захвалим и пожелим срећан празник, а вјерујем да ћемо следеће године имати још већи број учесника. Вишеград постаје препознатљив не само по овом догађају, него и по разним другим догађајима које смо имали у претходном периоду, а на прољеће нас очекује велики број манифестација“, додао је Ђуревић.

Овој манифестацији претходило је освештање воде из ријеке Дрине.

Награђеном Шимуну Цимерману, осим главне награде, а то је крст Господњи, додијељен је и златник, који је поклон Недељка Перишића, побједника пливања за Часни крст 2015. године.

Организатори обиљежавања Богојављења су Српска православна црквена општина Вишеград и општина Вишеград.

На овогодишњој манифестацији учествовало је 26 пливача.