Савић: Дан бораца је светковина оних који су стварали Српску

14.02.2022.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Александар Савић изјавио је данас да су борци створили Републику Српску и да је обиљежавање Дана бораца светковина за ту популацију.

Савић је рекао да борци у константном разговору са Владом Републике Српске изналазе рјешења за борачку популацију и да постоје одређени резултати који су уродили плодом и ускоро ће бити познати јавности.

„Борци су једна скрома генерација људи која нашем друштву не прави неприлике. Не траже ништа посебно, осим обезбијеђене егзистенције“, рекао је Савић новинарима у Вишеграду на обиљежавању 218. годишњице од почетка Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор рекао је да је Први српски устанак почетак борбе против турске власти и почетак освајања слободе.

Капор се нада да се Срби никада више неће морати бранити оружјем, да ће његовањем традиције створити код свог народа осјећај патриотизма и заједно, стварањем бољег економског стандарда, борити се за живот у миру.

Он је нагласио да је обавеза Србије, као матице српског народа, да „веже“ Србе који су се раселили распадом Југославије.

„Заједничке државне церемоније одржавамо посљедњих десетак година и сваке године су све боље. Њима желимо да створимо осјећај једниства, зближавања и борбе за заједничке српске интересе“, рекао је Капор.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало и сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Војска Републике Српске /ВРС/ формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадањег Генералштаба, на самом крају рата ВРС бројала 210.000 мобилисаних бораца.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

СРНА