Састанак одгођен због недоласка одборника скупштинске већине

22.02.2021.

Због недоласка 11 одборника који чине скупштинску већину у Скупштине општине /СО/ Вишеград, за четвртак, 25. фебруар, одгођен је данашњи састанак на којем је требало да се разматра мишљење Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске о одржавању прве сједнице локалног парламента, те о отклањању уочених незаконитости.

На састанку је требало да се разматра одговор ресорног министарства, које је дало мишљење у вези са контролом законитости аката донесених на првој сједници СО.

Данашњем састанку, који је заказала СО Вишеград, одазвали су се одборници СНСД-а, један независни одборник и одборник СДА.

Независни одборник Младенко Тасић рекао је да је прошло десет дана од како је стигло мишљење Министарства.

„За данас смо били позвани да о томе поразговарамо, међутим састанак је одгођен“, навео је Тасић и додао да то говори да садашња скупштинска већина не води рачуна о томе да се Скупштина општине уведе у легалне токове.

Одборник СНСД-а Дарко Андрић рекао је да су, уважавајући мишљење ресорног министарства, гдје наведено да је извршено грубо кршење закона у процедури конституисања Скупштине општине, дошли на састанак са жељом да се превазиђе тешка ситуација.

„Осталих одборника није било, а обавјештење о одгађању састанка за четвртак, 25. фебруар, добили смо данас, непосредно пред планирани почетак, што представља неозбиљност и мањак воље да се све на квалитетан начин ријеши и да се успостави функционисање Скупштине општине Вишеград“, каже он.

Андрић каже да је Клуб одборинка СНСД-а спреман да учествујемо у томе да се на законит начин конституише Скупштина и самим тим омогући да све одлуке које она доноси буду легалне и у складу са одредбама свих законских аката.

Општина Вишеград се 15. јануара обратила Министарству управе и локалне самоуправе и затражила контролу законитости аката донесених на првој сједници Скупштине општине, а мишљење ресорног министарства је стигло 12. фебруара и у њему се наводи да је извршено грубо кршење Закона о локалној самоуправи, те Статута и Пословника општине Вишеград.

Министарство је дало рок од 15 дана Скупштини општине да га обавијести да су отклоњене утврђене незаконитости.

СРНА