„Сајам рукотворина“ – у плану секције кућне радиности за 2024.

25.12.2023.

У манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, чланице секције кућне радиности Српско соколско друштво /ССД/ „Соко“ прославиле су крсну славу Светог Спиридона чудотворца.

Чин обреда ломљења славског колача обавио је игуман манастира архимандрит Јован Гардовић уз саслужење монаштва.

Предсједница секције кућне радиности Драгана Лучић рекла је да су чланице ове секције биле веома активне током цијеле године излажући своје рукотворине на многобројним сајмовима широм регије.

„План нам је да истим темпом наставимо и у наредној години. Радо се одазивамо на све позиве гдје смо у прилици да јавности покажемо све оно што радимо, а то су ручни радови као што су плетење, шивење и вез“, истакла је Лучићева.

Она је додала да је један од планова за наредну годину да се и „Сајам рукотворина“ који је први пут одржан 2019. године поново организује и уђе у календар традиционалних активности Соколског друштва.

Предсједник ССД „Соко“ Мирослав Вуковић честитао је чланицама ове секције славу и истакао да је основни циљ ове секције његовање народних рукотворина.

„Ово је једна од седам секција у Соколском друштву која вриједно ради током читаве године. Са својим оригиналним радовима наше ткаље представиле су се на бројним изложбама не само у Вишеграду него и широм Републике Српске“, рекао је Вуковић и истакао да је циљ у наредној години поново успоставити сајам рукотворина.

Он је додао да је један од приоритета у наредној години омасовљавање чласнтва у овој секцији посебно млађим генерацијама које ће наслиједити пут традиције соколових ткаља.

Обиљежавању крсне славе присуствовао је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Секција кућне радиности Српског соколског друштва „Соко“ формирана је 2006. године и броји око 20 чланица.

СРНА