Сајам меда у септембру на вишеградској ћуприји

23.05.2023.

У Вишеграду ће 2. септембра бити одржан Међународни сајам меда који ће окупити учеснике из Србије, БиХ и Црне Горе, а организатори ће позвати и учеснике из Хрватске, Словеније и Сјеверне Македоније, истакнуто је на састанку у општини Вишеград.

Предсједник Удружења пчелара „Вишеград“ Александар Масал рекао је новинарима да ће уз Сајам меда и пчеларске опреме бити обиљежена и 20 година рада Удружења пчелара Вишеград.

„Велику захвалност дугујемо начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу за разумијевање да оживимо наше удружење и помогнемо рад пчелара“, истакао је Масал.

Према његовим ријечима, пчелари имају проблем са климом и смањеном производњом меда, али су захваљујући разумијевању начелника Ђуревића, добили помоћ од општине.

Масал очекује да ће имати довољно меда за изложбу с обзиром на то да је ова година изузетно тешка и временски услови нису били наклоњени пчеларима, те навео да продаја меда није примарни циљ, већ окупљање пчелара и размјена искустава како би напредовали у производњи.

„Уз подршку општине смо вратили нагомилане комуналне дугове у Удружењу, обновили прикључак електричне енергије, а, осим тога, реконструисали смо објекат Удружења. Санирали смо зидове, окречили их, офарбали вањски изглед објекта и замијенили кров“, навео је Масал.

Покровитељ сајма, који ће бити одржан на вишеградској ћуприји, биће општина Вишеград.

СРНА