Са гостима из Словеније о привредној и туристичкој сарадњи

11.05.2017.

Руководство општине Вишеград разговарало је данас са представницима Друштва за развој еколошких и енергетских пројеката „Есотех“ из Велења о унапређењу привредне и туристичке сарадње.

Замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић рекао је да је ово наставак разговора започетих почетком године на састанку у Велењу с циљем преношења позитивних искустава и договора о реализацији одређених пројеката.

„Ово је једна од највећих словеначких фирми која се бави развојем и реализацијом енергетских пројеката. Разговарали смо о могућностима рјешавања проблема пречишћавања отпадних вода, отпада и депоније, као и рециклирању отпада“, додао је Тасић.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о проблему водоснадбијевања, те да су гости из Велења заинтересовани да помогну општини Вишеград различитим пројектима на којима ће се радити у наредном периоду.

Предсједник Управе „Есотеха“ Марко Шкоберне каже да ова фирма има дугогодишњу сарадњу са општинама из Републике Српске.

„Презентовали смо нашу дјелатност да бисмо покушали остварити сарадњу у наредном периоду јер разумијемо да градови у Републици Српској имају потребу за еколошким пројектима, прије свега чишћења отпадних вода и воде за пиће“, рекао је Шкоберне.

Он је навео да ова фирма има могућност да обезбиједи дио новца за ове пројекте из различитих фондова Словеније.

„То мало дуже траје, али уз добру организацију, доћи ће се до заједничког пројекта. Постоје велике могућности за сарадњу у области туризма и привреде. Импресионирани смо туристичким могућностима Вишеграда“, рекао је Шкоберне.

СРНА