Рестроспективна изложба Ратка Лалића од данас у Андрићграду

26.01.2024.

Прослављени режисер Емир Кустурица отвориће данас у Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту у Андрићграду ретроспективну изложбу академског сликара Ратка Лалића „Годишња доба – записи на површини земље“.

Изложба ће бити отворена у оквиру културног програма 17. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, који је већ деценијама значајно мјесто сусрета свјетски признатих филмских и музичких умјетника.

Из Галерије „Петар Лубарда“ навели су да изложба нуди публици јединствен увид у умјетничко насљеђе и еволуцију стваралаштва Ратка Лалића, чија су дјела већ дуго дио националног културног блага.

„Изложба се одржава као постхумна почаст великану српског сликарства, приказује деликатну хармонију боја и емоција кроз коју Лалић маестрално преноси своју фасцинацију и дубоко разумијевање природе. Посјетиоци ће имати прилику да се упусте у визуелно путовање кроз различите фазе његовог стваралаштва које се одликује импресионистичким приступом, богатим колоритом и изражајном емотивношћу, додају из ове галерије.

Изложба ће бити отворена у 15.00 часова.

Сликар Ратко Лалић преминуо је 8. августа прошле године у Београду.

Рођен је 6. фебруара 1944. године у Долипољу код Високог. Школу за примијењену умјетност у Сарајеву уписао је 1959. године. Академију ликовних умјетности и постдипломске студије завршио је у класи професора Стојана Ћелића 1975. године у Београду.

Био је професор цртања и сликања на академији у Сарајеву, професор на Академији ликовних умјетности на Цетињу 1992. године, а од 1994. је радио на Факултету примењених умјетности у Беораду, а затим је заједно са другим колегама основао катедру на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Лалић је излагао на бројним колективним и самосталним изложбама у градовима бивше Југославије, али и у Пољској, Аустралији, на Новом Зеланду, Филипинима, у Италији, Шведској, Француској, Египту, Индији, Румунији, Бугарској и Њемачкој.

СРНА