Регистровано 20 пацијената обољелих од грипа

31.01.2019.

Хигијенско-епидемиолошка служба вишеградског Дома здравља је од почетка године регистровала 20 пацијената обољелих од грипа, рекла је Срни медицински техничар ове установе Ранка Мишковић.

Мишковићева је навела да је вишеградски Дом здравља добио 100 доза вакцина од Фонда здравственог осигурања Републике Српске у превенцији против грипа и да је свих 100 искориштено, а да није било случајева куповине вакцина у слободној продаји.

Према ријечима директора вишеградског Дома здравља Снежане Ђуровић, ниска температура погодује развоју вирусних инфекција које могу узроковати повећање броја обољелих.

„Бржем ширењу вирусних инфекција погодује ова температура која је као инкубатор за њихов даљи развој и брже се преноси од особе до особе“, навела је Ђуровићева.

Ђуровићева је навела и неколико савјета за превенцију грипа.

„Пожељно је избјегавати групне посјете и окупљања и водити рачуна да се кише и кашље у марамицу коју треба бацити. Обавезно је провјетравати просторије и уносити високу концентрацију Це-витамина у виду наранџи, грејпфрута и лимуна“, рекла је Ђуровићева.

Она је навела да се тјелесна температура изнад 38,5 степени скида туширањем и масирањем, а у случају да не опадне за 72 сата, обавезно треба посјетити љекара.

СРНА