Разматран Правилник о заштити путева

17.05.2022.

Чланови Савјета за безбједност општине Вишеград разматрали су на данашњем састанку нацрт Правилника о заштити јавних путева на подручју општине, а осим представника установа и предузећа састанку су присуствовали и предсједници мјесних заједница.

Вршилац дужности директора Шумског газдинства „Панос“ Вишеград Мирослав Савић рекао је да су доставили писменим путем приједлог допуне Правилника, који ће даље бити упућен за разматрање и усвајање.

Он је истакао да је на састанку разматрана проблетика заштите јавних путева, која се односи и на осовинско оптерећење, а прије свега извозом шумским дрвних сортимената.

„Упознао сам присутне о законској регулативи која регулише област и начину и средствима којима се газдинство односи према путевима, као и средствима која улаже у њихово одржавање. Газдинство редовно врши уплату на име накнаде за развој неразвијених дијелова општине, међутим та средства су блокирана радом Скупштине општине“, нагласио је Савић.

Он је истакао да својим редовним планом газдовања, врше одржавање и поправку властитим средствима и интерним наредбама се придржавају ограничења осовинског оптерећења путева.

„Од почетка 2022. године до данас издвојено је око 68.000 КМ, то су средства за прва три мјесеца, а на годишњем нивоу на име накнаде биће издвојено око 240.000 КМ“, напоменуо је Савић.

Према његовим ријечима на састанку је договорено да заједничка комисија општине Вишеград и Шумског газдинства изађе прије експлоатације шумско – дрвних сортимената и утврди првобитно стање пута.

Предсједник Мјесне заједнице Црнча Миљан Бабић рекао је да је дао сугестије у вези одржавања путева, који се односе на мјесну заједницу из које долази.

„Већи проблем за нашу мјесну заједницу је царински терминал из разлога што шлепери улазе на улаз којим пролазе кроз цијело насеље и самим тим угрожавају безбједност и уништавају коловоз. Приједлог је да ријешимо тај проблем, посебно јер царински терминал има два улаза, од којих је један на почетку насеља који би осигурао безбједност саобраћаја“, истакао је Бабић.

Састанку Савјета за безбједност присуствовала су и правна лица која се баве дјелатношћу превоза и представници шумарства.