Расвијетлити до краја напад на повратнике

27.03.2023.

Недавни напад на повратнике у селу Омерагићи код Вишеграда мора бити до краја расвијетљен, закључак је састанка министра за расељена лица и избјеглице у Савјету министара Севлида Хуртића са начелником вишеградске општине Младеном Ђуревићем.
„Изгредник се мора осудити и бити иза решетака“, рекао је Хуртић и додао да је то гарант мирног живота у цијелој БиХ.

Хуртић је новинарима у Вишеграду рекао да ће од представника Полицијске станице тражити интензивније патроле у повратничким насељима током Рамазана, као и састанак са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и министром унутрашњих послова Снишом Караном да би овај случај био до краја расвијетљен.

Он је навео је овај немио догађај узбуркао емоције, али да се не смије дозволити евентуална ескалација ситације.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић истакао је да случај нема националну конотацију већ представља чин користољубља, те нагласио да су током минулих двадесет година међунационални односи у овој општини добри.

„Овај догађај нема националну конотацију и представља чин користољубља у коме је појединац имао материјалну корист. Позивам све истражне органе да у што краћем року ријеше овај случај“, рекао је Ђуревић.

Потпредсједник Скупштине општине Вишеград Един Караман каже да су Бошњаци били узнемирени, али и да је полиција Републике Српске реаговала правовремено.

„Рјешавање овог случаја, иако нема национални префикс учиниће да повратници буду спокојнији на својим огњиштима. Вјерујем да ће надлежне институције учинити све да тако буде“, рекао је Караман.

Полиција из Вишеграда ухапсила је 24. марта увече мушкарца из овог мјеста чији су иницијали Б.П. осумњиченог за разбојништво над Фадилом и Ајшом Мемишевић из села Омерагићи које је извршено истог дана.

Осумњичени је пуштен након истека 24 часа од лишења слободе, с обзиром да надлежно Тужилаштво у Источном Сарајеву није предложило мјеру притвора.

У Полицијској управи су рекли да не могу улазити у одлуке Тужилаштва, те да лице Б.П. остаје главни осумњичени за кривично дјело разбојништво и против њега се и даље предузимају истражне мјере и радње. У наредном периоду биће урађено вјештачење доказа пронађених на лицу мјеста, додали су из Полицијске управе Фоча.

СРНА