Рахмановић: Насиље у сталном порасту, жртве најчешће жене па дјеца

12.05.2023.

Полицијској станици у Вишеграду прошле године пријављено је 10 случајева насиља у породици, 2021. и 2020. по девет, док је у 2019. години евидентирано седам случајева насиља, а из правосудних инстутуција упозоравају да је породично насиље у порасту и да су жртве најчешже жене, а након њих дјеца.
Судија Основног суда у Вишеграду Осман Рахмановић рекао је Срни да је ова врста насиља, према евидентираним случајевима, у сталном порасту и да се сваке године повећава за око 10 одсто.

Рахмановић је истакао да је вишеградски Суд један од ријетких који случајеве насиља узима по хитном поступку, мада многе жртве често одустану од пријаве прије него што она дође до Суда.

„Закон о заштити од насиља у породици као лекс специалис Кривичног законика Републике Српске је скоро претрпио измјену у дијелу да је жртви насиља додијељен стручни помагач, а толеранција је нулта“, истакао је Рахмановић.

Он је навео да је вишеградски суд скоро изрекао правоснажну пресуду од шест мјесеци затвора за почињено насиље у породици.

Рахмановић је појаснио да се у случајевима насиља у породици, на приједлог полиције, изричу хитне мјере заштите – и то забрана приближавања починиоца насиља жртви, те удаљење починиоца из заједничког домаћинства, до 30 дана.

Он је навео да се мјера удаљења из заједничког домаћинства примјењује како би Суд укључио Полицијску станицу и Центар за социјални рад ради бриге око жртве. „Починилац вреба жртву у засједи, а и алкохолисано стање починиоца је честа околност“, навео је Рахмановић.

Он је навео да се за општину Вишеград може рећи да је примјер добре праксе јер је успостављен протокол поступања свих надлежних институција у случајевима насиља у породици.

„Полицијска станица, послије телефонског контакта са судијом, доводи пријављеног као починиоца насиља у породици, чим се отријезни. Након тога доводи жртву насиља, свједоке, уз љекарске налазе. Представник Центра донесе социјалну анамнезу, предмет се протоколише и судија их прима чим може, обично одмах. Претрес траје око сат времена и судија ради одлуку одмах и уручује је странкама“, појаснио је Рахмановић.

Он је додао да у случајевима жалби на одлуку, она се системски просљеђује Окружном суду на правоснажно одлучивање, с тим што жалба не задржава извршење одлуке суда, ради бриге о жртви насиља у породици.

Рахмановић је напоменуо да се при редовној процедури иде на суђење, што је процес који траје и неколико мјесеци послије насиља у породици, што је лоша судска праксе јер се губи смисао заштите жртве.

СРНА