Путном правцу Вишеград-Митровац вратити статус регионалног

28.05.2020.

Предсједници вишеградских мјесних заједница Прелово и Клашник, у сарадњи са општином Вишеград, поднијели су предузећу „Путеви Републике Српске“ иницијативу да путном правцу Вишеград-Митровац, умјесто локалног, буде враћен статус регионалног пута, с обзиром на његов значај.

Они су након састанка, одржаног у општини Вишеград, истакли да пут има међугранични значај, јер се пружа до границе са сусједном Србијом и представља најкраћу путну комуникацију између двије сусједне општине Вишеград и Бајина Башта.

„До прошле године овај пут је имао статус регионалног, редовно је одржаван и био је спона која повезује села Жупе са остатком општине Вишеград. Одржавање тог пута припало је општини Вишеград, али су потребна велика средства на годишњем нивоу, да би задовољио услове и био редовно одржаван. Путни правац до Митровца треба да има регионални статус да би задржао и вратио становништво са овог подручја“, рекао је Срни предсједник мјесне заједнице Прелово Бобан Каргановић.

Он је навео да су уз помоћ начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, одборника вишеградске Скупштине општине Лазе Чаркића и народног посланика Пере Петровића упутили иницијативу „Путевима Републике Српске“ и упознали о свему и премијера Српске Радована Вишковића.

„Очекујемо да ће овом путу бити враћен статус регионалног, на задовољство свих, а посебно мјештана“, нагласио је Каргановић.

Предсједник мјесне заједнице Клашник Раденко Ристић рекао је да овај путни правац има све карактеристике регионалног пута и да се очекује да његов статус буде враћен, као и да дио буде асфалтиран, као што је и обећано.

Он је нагласио да су ове мјесне заједнице прије рата биле најбројније становништвом.

Одборник Скупштине општине Вишеград Лазо Чаркић рекао је да су Прелово и Клашник мјесне заједнице којима је потребна свакодневна путна комуникација.

„Путни правац Вишеград-Митровац је жила куцавица ове регије и заслужује статус регионалног пута. Битно је напоменути да овим путним правцем саобраћа и аутобуска линија, која превози ђаке и раднике до Вишеграда“, истакао је Чаркић.

Путни правац Вишеград-Митровац води до Вишеградске бање, комплекса Стари Брод, туристичког излетишта Хртар-град, Посебног ловишта „Каменица“, једног од пет посебних ловишта у Републици Српској.

СРНА