Промовисана књига „Руси нису издали“

11.04.2019.

У Вишеграду је вечерас промовисана књига „Руси нису издали“ Бориса Земцова, руског новинара, добровољца током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те свједока НАТО бомбардовања СР Југославије.

Он је истакао да се бомбардовање, које је 1999. године почело у Србији, наставља и данас, само на другачији начин.

„Тада су бомбардовали аеродроме, војне јединице и објекте, а сада бомбардују вашу културу, образовање, привреду, генерално српску нацију и читав словенски свијет. Они који покушавају да бомбардују српски народ неће у томе успјети док има људи који су спремни да се овакве књиге штампају“, навео је Земцов.

Он је истакао да је уочи почетка НАТО агресије на СР Југославију 1999. године као новинар био на Космету, те да је у ноћи када је требало да крене из Београда за Русију почело бомбардовање српске пријстонице.

„Пошто је аеродром био бомбардован, нисам могао летом да се вратим у Москву, а неколико ноћи сам преспавао на клупама у Београду. Осјетио сам потребу да оно што сам видио и преживио током НАТО бомбардовања кажем цијелом свијету, као и мојим сународницима и, уз помоћ српске браће, подијелим и са српским читаоцима“, навео је Земцов.

Земцов је рекао да је ова књига његов дуг и према саборцима из Вишеграда, гдје је током 1993. године ратовао као добровољац и помагао српској браћи да одбране своју вјеру и право да буду народ који има своју државу.

„Видио сам смрт, крв и погибију моје браће добровољаца. Осјећао сам обавезу да о томе напишем књигу“, нагласио је Земцов.

Он је захвалио властима Републике Српске зато што су 12. април прогласили Даном руских добровољаца и истакао да, док се тај датум буде обиљежавао, биће живо и сјећање на те људе и догађаје.

У Вишеграду ће сутра бити обиљежен Дан руских добровољаца који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

СРНА