Промовисана књига „Пред сјенима српских мученика“

20.04.2017.

У Андрићграду промовисана је поетска руковет „Пред сјенима српских мученика“ у којој су сабране 33 пјесме о страдању српског народа у 20. вијеку.

У поетској руковети, коју је приредио професор српског језика из Фоче Раде Лаловић, заступљени су радови 24 аутора, међу којима Матије Бећковића, Десанке Максимовић, Јована Дучића, Добрице Ерића, Стевана Раичковића и Рајка Петрова Нога.

Рецензент књиге Дивна Васић рекла је да су пјесме инспирисане страдалачком судбином српског народа, посебно у 20. вијеку.

„Ово је поезија која опомиње. Пребрзо смо опраштали злочинцима, лако прелазили и заборављали стратишта и губилишта. Зло се не смије заборавити“, рекла је Васићева.

Она каже да Лаловић избором пјесама подсјећа све да српске жртве никада не смију бити заборављене.

Приређивач збирке Раде Лаловић рекао је да је ово једина поетска руковет антологијског типа о српском страдању у Јасеновцу, Јадовну, Пребиловцима, Шумарицама.

„Ова антологија као таква може послужити за проучавање не само Холокауста, него и геноцида почињеног над српским народом“, рекао је Лаловић, чије су три пјесме заступљене у књизи.

Он је навео да се идеја за настанак ове књиге родила прије двије године на семинару за просвјетне раднике о теми Холокауста.

„Изненађење је наступило када смо колеге и ја увидјели да је јако мало пјесника писало о Јасеновцу. Мало је било оних који су у њежне стихове умотавали бројне ране страдалништва нашег народа“, каже Лаловић.

Наставник српског језика Душко Крсмановић рекао је да је велики број пјесама из ове руковети написан у форми молитве.

„То и не чуди, с обзиром на то да је у временима када се од људи не може очекивати милост и људскост једини излаз могуће потражити од Господа“, рекао је Крсмановић.

СРНА