Пројекат управљања отпадом вриједан 380.000 КМ

25.06.2020.

У Вишеграду је данас представљен пројекат управљања чврстим отпадом који подразумијева набавку „ауто-смећара“, специјалних трактора за одвоз лаких селектованих материјала, контејнера и кеса за извлачење селектованог отпада, укупне вриједности 380.000 КМ.

Менаџер пројекта Николина Каностревац рекла је новинарима да ће ово много значити за Вишеград као туристичко мјесто и очување животне средине.

„Драго нам је што учествујемо у овом пројекту, а на овај начин ћемо донекле ријешити и проблем отпада. Пројекат траје 18 мјесеци, а на њему радимо око годину дана. `Ауто-смећар` би требало да стигне у септембру и покриваће рурална подручја, а знатно више ће се одвозити и селектовати отпад“, истакла је Каностревац.

Стручни консултант за овај пројекат Велимир Митровић навео је да је циљ пројекта побољшање капацитета за управљање отпадом на подручјима која окружују ријеку Дрину.

„Сврха пројекта је да се сви једног дана поносимо обалама Дрине, језером, културним и историјским насљеђем и планинама које нас окружују, а не да их се стидимо“, нагласио је Митровић.

Пројекат треба да помогне и у едукацији грађана о селектовању отпада.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово значајан пројекат за општину и њено комунално предузеће које ће добити функционалну опрему за даљи рад.

„Дајемо значај екологији, крајњи циљ је чистија и здравија животна средина“, истакао је Ђуревић.

Пројекат „Унапређење управљања чврстим отпадом у урбаним и руралним подручјима Бајине Баште, Вишеграда и Хан Пијеска“ суфинансира ЕУ кроз Програм прекограничне сарадње Србије и БиХ, а његова вриједност је око 800.000 КМ.

СРНА