Припремају се српска јела поводом празника

08.01.2018.

На свечаностима које ће сутра у Вишеграду бити организоване поводом 9. јануара – Дана Републике биће послужена традиционална српска јела како би се и на тај начин показало богатство народа Српске и дала подршка прослави и очувању Дана Републике, саопштено је из ове локалне управе.
На приједлог општинске управе српску славску трпезу припрема Младена Гојковић из Чачка, која је за свој рад више пута награђивана, а за ову прилику спремиће око 50 врста пита, погаче, уштипке, крофне, палачинке.

„Правићу пите са сиром, јабукама, сувим шљивама, кромпиром. Српска трпеза се састоји од домаћих производа – свега онога што можемо произвести. Још је потребно само кувати срцем“, рекла је Гојковићева новинарима.

Она је седам пута била првак Србије у спремању старих јела, а девет пута освојила је прво мјесто за најљепше српске ношње.

„Ово ми је десети пут да долазим у Вишеград. Највећу мотивацију имала сам доносећи хуманитарну помоћ за вријеме рата. То вече смо одржали концерт за грађане Вишеграда, а касније сам долазила на различите наступе“, рекла је Гојковићева, која је овога пута у Вишеград дошла на позив начелника Младена Ђуревића.

Свечаности поводом Дана Републике почињу литургијом у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду у 9.00 часова, након чега ће бити положени вијенци на споменик руским добровољцима и споменик борцима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу палих бораца.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић у 11.00 часова организоваће пријем у општини за представнике привредног, јавног и политичког живота, директоре општинских и републичких предузећа, спортске клубове и удружења, те невладин сектор.

Свечани програм поводом обиљежавања Дана Републике биће одржан у згради општини Вишеград од 11.15 часова, а за посјетиоцима ће уз традиционална јела бити организован и музички програм.

СРНА