Прикупљено 112 доза крви

22.07.2023.

Актив добровољних давалаца крви предузећа „Хидроелектране на Дрини“ из Вишеграда данас је прикупио 112 доза крви за потребе Универзитетске болнице у Фочи.

Предсједник овог актива Мирослав Марјановић рекао је новинарима да су се данашњој регионалној акцији прикључили даваоци из Србије, Црне Горе и Републике Српске и упутио захвалност свим члановима, али и гостима на дугогодишњој сарадњи.

„Настојимо да повећамо број чланова Актива, тако да смо у протеклој години око 30 младих подстакли на давање крви“, истакао је Марјановић.

Он је захвалио Управи и Синдикату предузећа „Хидроелектране на Дрини“ за подршку у реализацији ове хумане активности.

Трансфузиолог Службе за трансфузију у Фочи Маја Кујунџић истакла је да је ова акција која се спроводи у љетњем периоду од изузетног значаја.

„У ово доба године евидентирано је смањено давање крви, као и резерве с којима располажемо за потребе пацијената, а повећане су потребе за овом драгоцјеном течношћу, па је самим тим значај акције немјерљив“, нагласила је Кујунџићева.

Добровољни давалац Бране Шимшић каже да је крв дао 51. пут.

„За мјесец дана ћу напунити 65 година и ово је моје посљедње давање, а надам се да сам испунио своју дужност и помогао људима којима је крв била неопходна“, навео је Шимшић.

Члан Удружења добровољних давалаца крви „Електрокрајине“ из Бањалуке Јелена Крфић истакла је колегијалност и пријатељство са Активом из Вишеграда које траје деценију.

„Увијек се врло радо одазовемо овим акцијама и надамо се да ће наша сарадња и даље бити успјешна како би давањем крви некоме помогли, а можда и спасили живот“, додала је Крфићева.

Актив добровољних давалаца крви предузећа „Хидроелектране на Дрини“ тренутно броји 106 чланова.

СРНА