Приказан филм „Дјеца“

19.05.2017.

Филм „Дјеца“ аутора Дениса Бојића приказан је у Дому културе у Вишеграду у оквиру манифестације обиљежавања 25 година Вишеградске бригаде.

Монтажер филма Урош Млађеновић рекао је да овај документарни филм говори о свједочењу преживјелих родитеља, Јоке Миловановић, Милеве Лазаревић, Милеве Жупић и Маринка Бјелице, који су у одбрамбено-отаџбинском рату изгубили дјецу.

„Осјетили смо потребу да се о тим породицама чује, јер се не зна за њих. Била је једна мајка која је изгубила четворо дјеце, а 18 породица има које су изгубиле троје дјеце. Већина њих је умрла, а остале су три мајке и један отац“, рекао је Млађеновић.

Он је истакао да су њихове приче јако тешке и да говоре о снази тих особа, али и о љубави која их и даље покреће према тој дјеци.

„Жељели смо да пренесемо бол коју осјећају. Након филма осјетите се јако малим, због онога што су те особе преживјеле и даље преживљавају“, додао је Млађеновић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Милисав Васић рекао је да је филм веома потресан, јер говори о тешкој судбини мајки.

„Свјесни смо шта смо преживјели, сви који смо учествовали у рату. Колико је тешко родитељима који су изгубили дјецу, није могуће ни описати“, навео је Васић.

Филм „Дјеца“ приказан је широм Републике Српске, у Србији и у Русији гдје је добио двије награде, те у Шведској и у Европском парламенту у Стразбуру.

СРНА