Пријем за ратне војне ивалиде

10.09.2021.

Начелник општине Вишерад Младен Ђуревић организовао је пријем за ратне војне инвалиде одбрамбено-отаџбинског рата и представнике општинске Борачке организације поводом Дана ратних војних инвалида.

Члан Одбора ратних војних инвалида Вишеград Мирослав Вуковић рекао је да је данас у Вишеграду подијељено 19 прехрамбених пакета незапосленим ратним војним инвалидима.

Он је захвалио за пријем начелнику, али и Борачкој организацији која води рачуна о овим категоријама.

Ђуревић је навео податак да у овој општини живи 230 ратних војних инвалида, те да им се на различите начине покушава помоћи, што ће бити настављено.

Он је напоменуо да због епидемиолошке ситуације и неусвајања буџета има потешкоћа у функционисању, али да се са добром вољом превазилазе проблеми и наставља добра сарадња са Борачком организацијом.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић свим ратним војним инвалидима зажелио је добро здравље и истакао да је обавеза свих да помогну ту категорију друштв.

„Начелник Ђуревић је изразио захвалност за њихов допринос у стварању Републике Српске, али и обавезе које имамо покушаћемо испунити у сарадњи са локалном заједницом“, истакао је Савић.

Ратни војни инвалид Ново Рајак рекао је да обиљежавањем шаљу поруку и опомену на млађе генерације да чувају и његују оно што смо су они створили, да не би дошли у ситуацију да прођу кроз сва тешка времена.

Од 2017. године у Републици Српској се 10. септембра обиљежава Дан ратних војних инвалида као сјећање на тај датум 1993. године, када је Народна скупштина усвојила први Закон о правима војних инвалида и породица погинулих бораца.

У Републици Српској има 31.278 ратних војних инвалида.

СРНА