Пријем за одликоване борце ВРС

10.01.2023.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић данас је, поводом Дана Републике Српске, организовао пријем за одликоване борце Војске Републике Српске из ове локалне заједнице, којима је захвалио за одбрану Српске током протеклог рата.

У општини Вишеград тренутно живе 22 одликована борца ВРС.

Некадашњи командант вишеградске бригаде ВРС-а Лука Драгичевић истакао је да је овај пријем за борце веома важан, не само као знак пажње, већ и прилика да се разговара о унапређењу услова живота ове категорије.

Он сматра да треба инсистирати на слози, каква је красила српске борце 1992. године.

„У овим околностима у којима се налази Република Српска и њен народ битна је слога и јединство, какву смо имали у рату и због тога смо опстали“, рекао је Драгичевић.

Ђуревић је захвалио свим борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца чији су најмилији дали живот за Српску.

„Ово је обавеза за млађе генерације да памте њихова дјела јер захваљујући њима ми смо данас у слободној Републици Српској“, рекао је Ђуревић новинарима.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Српко Баранац рекао је да је 9. јануар темељ Републике Српске који нико не може да оспори, а њен гарант је, како каже, јединство.

„Деветог јануара морамо заборавити политичке партије, мора постојати само једна партија, а то је народ. Морамо бити јединствени и показати да истрајавамо, без обзира на непријатеље, на очувању Српске“, истакао је Баранац.

Он је нагласио да Република Српска никоме не брани да празнује своје, али и не дозвољава да то други чине њој.

Светозар Гузина је у име општинске Борачке организације рекао да су одликовани борци због свог залагања за Републику Српску заслужили пријем поводом Дана Републике.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

СРНА