Пријем за фолклорне ансамбле из Србије и Црне Горе

18.06.2023.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уприличио је пријем за десет фолклорних друштава из Србије и Црне Горе поводом 17. Међународног фестивала фолклора.

Ђуревић је изразио је задовољсто што се традиција наставља.

„У нашем граду имамо велики број пријатеља из различитих градова из окружења који ће показати своје игре и пјесме, што не смијемо бацити у заборав. Ово је најбољи начин да народна ношња, пјесма и игра опстану и пренесу се на млађе нараштаје“, рекао је Ђуревић новинарима.

Он је додао да је на општини и фолклорним друштвима да дају значај и да се дјеца анимирају како би наставила традицију.

Умјетнички руководилац Драган Марковић из Трстеника рекао је да четврти пут долазе у Вишеград захваљујући дугогодишњој сарадњи друштава и да су срећни јер су стекли много пријатеља.

Игор Гудић из Краљева рекао је да Вишеград има посебну дозу енергије и да са друштвима из Вишеграда сарађују дуги низ година.

„Овакви фестивали су добри како би размијенили искуства и приказали све оно што вриједно радимо“, истакао је Гудић.

Умјетнички директор Милош Вуловић из Тополе похвалио је локалну управу која је нашла начин и средства да подржи овај фестивал.

Умјетнички руководилац КУД-а „Краљ Петар Ујединитељ“ Данијела Шућур рекла је да је циљ овог фестивала његовање традиције.

„Дружење између ансамбала је оно што је пријеко потребно како би створили нова пријатељства, а када угостимо наше пријатеље стварамо прилику да и ми отпутујемо“, додала је Шућурева.

На фестивалу ће наступити чланови друштава – Ансамбл народне пјесме и игре Културно-умјетично друштво /КУД/ „Стублине“ из Обреновца, Удружење фолклорних ансамбала „Традиција“ из Трстеника, КУД „Јован Дучић“ из Нове Гајдобре, КУД „Весна“ из Мојковца, КУД „Моравица“ из Ивањице.

Учесници фестивала су и чланови Удружења грађана „Ера“ из Ужица, те КУД-ови „Опленац“ Топола, „Голија“ из Новог Пазара, „Краљевачка ризница“ из Краљева и домаћини КУД „Краљ Петар ујединитељ“ и КУД „Бикавац“.

Међународни фестивал фолклора у Вишеграду се одржава од 2004. године, а посљедње три године није одржаван због пандемије вируса корона.

Покровитељи фестивала су општина Вишеград и предузеће „ХЕ на Дрини“ Вишеград.

СРНА