Придржавати се инструкција надлежних органа о вирусу корона

12.03.2020.

На данашњем састанку Форума за безбједност општине Вишеград закључено је да је проток информација о темама вируса корона, мигрантима и пожарима између релевантних институција и грађана добар, те да се грађани придржавају инструкција надлежних органа.

Здравствени инспектор у општини Вишеград Слађана Миовчић рекла је да свакодневно сарађују са Институтом за јавно здравство Републике Српске и Домом здравља Вишеград.

Директор Дома здравља Вишеград Снежана Ђуровић рекла је да се инфекција вирусом корона, у већини случајева, манифестује повишеном температуром те благим или тежим сомптомима горњих респираторних путева до инфекција и оштећења плућног ткива.

„Изјаве и процјене струке требају се поштовати као и процедуре које струка предлаже. Јако је тешко када људи не схватају суштину проблема а ми здравствени радници само наводимо становништво да поведу рачуна о себи и друштву јер само тако можемо спријечити даље ширење инфекције“, нагласила је Ђуровићева.

Она је апеловала на становништво да прате упутство породичног доктора, као и упутства која се износе у средствима јавног информисања, те да вјеруј струци и здравственом систему.

„У Вишеграду за сада нема обољелих, пратимо ситуацију и спремни смо у случају појаве вируса да поштујући процедуру и инструкције Института за јавно здравље и Министарства здравља, реагујемо. Посједујемо просторију за обољеле у оквиру Дома здравља као и собу за љекаре а за случај пораста броја обољелих амбуланта у Добруну спремна је и за надзор лица за које се сумња да су носиоци вируса“, истакла је Ђуровићева.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да је у складу са мјерама Владе и ресорног министарства, васпитно-образовни рад престао до 31. марта, као и сва спортска и остала такмичења ученика која су била у току.

„Стручне службе наше школе раде и радимо све оне послове који нису везани за наставу. У наредном периоду на вријеме ћемо обавијештавати наше ученике и запослене“, навела је Васићева.

Представници Граничне полиције Вишеград истакли су да је Вишеград због близине граничног прелаза посебно изложен ризику, када је ријеч о ширењу вируса корона.

„Због превенције ширења вируса затворена су два сусједна гранична прелаза. На свим граничним прелазима у БиХ за држављане Италије, Кине, Ирана и Јужне Кореје забрањен је улазак“, навели су на састанку.

Предсједник Мјесне заједнице Вардиште Ненад Мијаџевић рекао је да је број миграната у овом дијелу Вишеграда смањен.

„Становништво Вардишта има веома добру сарадњу са граничном полицијом и у сталном смо контакту“, навео је Мијаџевић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Вишеград Жељко Милошевић рекао је да су прошле године интервенисали 253 пута, а највећи број интервенција се односио на градску депонију.

„Имало смо око 14 шумских пожара. Апелујемо на грађане да обрате посебно пажњу, јер је измјеном закона о заштити пожара Републике Српске предвиђена казна од 100 до 1.000 КМ за не најављено паљење корова“, истакао је Милошевић.

Састанку Форума за безбједност присуствовали су представници локалне власти, Дома здравља Вишеград, средње школе, шумарства, ватрогасне јединице, Цивилне заштите, Граничне полиције, Полицијске станице Вишеград и представници мјесних заједница.

СРНА