Прекинута сједница о прераспоређивању буџетских средстава

21.05.2022.

Прва ванредна сједница Скпштине општине Вишеград, на којој је требао да буде разматран Приједлог одлуке о прераспоређивању буџетских средстава, прекинута је на иницијативу предсједника Скупштине Муамера Софовића, који није дозволио обраћање одборницима и начелнику из СНСД-а.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да скупштинска већина, која жели да прерасподијели буџетска средства за одржавање референдума о опозиву начелника, наставља са кршењем Закона, Статута и Пословника Скупштине општине.

„Апелујем и даље да се ресорно министарство позабави овом темом, а ми ћемо у наредном периоду да обавјештавамо Министарство о свим њиховим кршењима Закона и надамо се да ће им стати у крај“, поручио је Ђуревић.

Он је навео да је ово што се дешава на сједницама велики скандал, гдје појединац сам себи дозвољава да не даје ријеч начелнику и одборницима са друге стране скупштинске сале.

Ђуревић је појаснио да је раније предсједнику Скупштине рекао да постоје три могућности за реализовање средстава потребних за референдум за опозив начелника.

„Требало би да се из буџетске резерве одобре средства за штампање гласачких листића, друга је да види са секретаром да ли је могуће за овакву тему заказати ванредну сједницу и трећа опција да се у року седам дана закаже редовна сједница, гдје би се одлуком исправила грешка скупштинске већине“, рекао је Ђуревић.

Он је навео да је скупштинска већина приликом усвајања буџета амандманом предвидјела средства за одржавање рефрендума о опозиву, а да су „послије схватили је то конто са којег средства не могу бити трошена за опозив“.

„На овај начин су покушали да средства пребаце на други конто, да би била оперативна за спровођење опозива. Када су схватили да су направили грешку и заказали ванредну сједницу они су грубо скинули тачку са дневног реда, не дозволивши осталима да се изјасне“, истакао је Ђуревић.

Ђуревић је рекао да је увјерен у побједу на референдуму, те истакао да су кренули са изборним активностима и одржавањем трибина.

Шеф клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је скупштинска већина нелегално и незаконито заказала ванредну скупштину.

„Такве скупштине се заказују само у случајевима поплава, ратног стања или било чега другог што је оправдано. Зато што се није појавио један њихов одборник, нису отворили заказану сједницу, него су је само помјерили касније. Кад су отворили скупштину, опет су повукли тачку са дневног реда и затворили Скупштину, не дозволивши никоме да се обрати. Свака скупштина има свој начин функционисања“, истакао је Андрић.

Он је поручио да је добро што је покренут поступак опозива градоначелника, да се изађе на референдум и да се „што раније заврши са људима који не заслужују ни да приђу скупштинској сали, а не да воде овакву скупштину“.

„Прекршили су све могуће чланове закона, пословника и свега што ће адвокати обратити и што ћемо покренути послије процедуре опозива, јер желимо на опозиву да покажемо какав је став народа и до чега су довели оваквим понашањем“, нагласио је Андрић.

Он је додао да је очигледно да скупштинска већина прави блокаду цијелог града.

Скупштинска већина најавила је одржавање референдума о опозиву начелника за 12. јун.

СРНА