Представљено треће издање књиге „Заборављени злочин – Стари Брод“

21.03.2017.

У Градској галерији у Вишеграду вечерас промовисано треће допуњено издање књиге „Заборављени злочин-Стари Брод“, која је заједничко издање редакција Издавачке куће „Дабар“ и Издавачке куће Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна.

„У ово треће допуњено издање уврштена су нова свједочења преживјелих и додатни спискови убијених које су појединци деценијама скривали од јавности, јер се о томе није смјело чак ни причати“, рекао је уредник књиге Славко Хелета.

Он је додао да је први пут у овој књизи доступан податак да је, осим 300 српских цивила код Хан Пијеска, звјерски уморено и 50 Јевреја које су усташе довезле у Стари Брод.

Хелета је истакао да књига са нових 90 страница додатно учвршћује своју документарност и трајност, како би покољења имала истински запис о незапамћеним злочинима над немоћним људима, чија је једина кривица била што су Срби и што су злочинцима сметали да остваре свој сан – границу на Дрини.

Приређивач књиге Александар Савић рекао је да је приликом злочина у Старом Броду и Милошевићима исказано толико мржње према српском народу, да то поједини психолози пореде са лудилом.

„Још постоји по неки живи свједок тих догађаја, нема праве ријечи да опише злочине и злочинце и начин свирепости према невиним жртвама“, додао је Савић.

Он је поручио присутнима да поучени хришћанским вриједностима покушају да не мрзе, али да не забораве и да се сјете ових и свих невиних српских страдалника.

СРНА