Представљен зборник „Сањарења поред Дрине“

01.03.2024.

У Вишеграду је промовисан трећи зборник пјесничко-прозних радова под називом „Сањарења поред Дрине“, у издаваштву вишеградског Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“.

У зборнику се налази око 70 радова 14 аутора објављених поводом 18 година од оснивања Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“, које сада носи назив Удружење књижевника „Мост“.

Током ове промоције пјесници из Вишеграда представили су своје пјесничко стваралаштво, а присутнима су се обратили и пјесници Миленко Дачевић, Милад Обреновић и издавач Дејан Спасојевић.

Рецензент зборника Раде Вучићевић истакао је да књига „Сањарења поред Дрине“ представља капитално издање Удружења књижевника „Мост“ из Вишеграда који ће бити дио историјске књижевности, не само овог града, него и Републике Српске.

„Ово што ради Вишеград за културу је импресивно. Иницијатива ове књиге је веома важна јер ће да свједочи о времену и свим биографијама“, навео је Вучићевић.

Говорећи о историјату Друштва „Мост“, један од његових оснивача Славко Хелета рекао је да је кроз овај књижевни клуб до сада прошло више од стотину пјесника и књижевних стваралаца, који су захваљујући преданом раду Друштва успјели да објаве бар по једну књигу поезије или прозе.

„Стојка Мијатовић која је сада пензионисани библиотекар и ја смо отприлике прије двадесетак година разговарали о потенцијалима пјесника и тада смо се опредијелили да то буде Друштво љубитеља писане ријечи. За све ове године било је много гостовања, остварена је сарадња са другим књижевним клубовима и све што смо реализовали било је захваљујући доброј сарадњи са општином“, истакао је Хелета.

Он је нагласио да од прије четири године Књижевни клуб „Мост“ из Вишеграда дјелује при СПКД „Просвјета“.

Предсједник Књижевног клуба „Мост“ Стојка Мијатовић рекла је да је велико задовољство да је СПКД „Просвјета“ добило средства од општине Вишеград.

„Захваљујућу начелнику општине смо одштампали дивну књигу у којој су испричана сва страдања, љубави, побједе и све то кроз стихове, и приче. Све што пролази животом и што нас дотиче и артикулише духовно стање у свијет исказано је кроз поезију, приповијетке и роман“, истакла је Мијатовићева.

Током представљања зборника у вишеградском Центру за културу „Иво Андрић“ уручена је захвалница начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу за допринос у штампању зборника.

Друштво љубитеља писане ријечи „Мост“ основано је у јануару 2005. године, с циљем окупљања вишеградских пјесника и приповједача свих узраста који су се активно укључили у писање српске поезије.

СРНА