Представљен роман „Лаодикија“ јеромонаха Серафима

30.01.2023.

У Андрићграду је промовисана књига „Лаодикија“, јеромонаха Серафима Глигића из манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, који каже да овим романом жели да помогне људима који лутају да смисао свог живота покушају наћи у Христу.

Јеромонах Серафим је синоћ на промоцији истакао да је ово роман упозорења, који говори гдје људи могу стићи ако се удаље од себе и вјере, али и да могу опстајати и продужити сопствени и живот овог свијета уколико живе у складу са Богом и природом.

„Жеља ми је да овим романом помогнем људима који лутају, који траже смисао свог живота, да покушају да га нађу тамо гдје је најважније и најпотребније, а то је у Христу Господу и његовој цркви“, рекао је Глигић у препуној сали факултета у Андрићграду.

Он је навео да наслов књиге долази од назива једне историјске цркве, која се налазила на територији данашње Турске, односно Мале Азије, која на тајанствен начин објашњава цркву посљедњих времена.

„То нам говори да треба да се тргнемо и живимо како доликује, како бисмо промијенили историјски ток и пружили новим генерацијама могућност да упознају Бога као највећу вриједност која се нуди у данашњем свијету“, поручио је јеромонах Серафим.

Мастер историје умјетности Марија Лакић истакла је да је књига „Лаодикија“ веома поучна и изузетно значајна за све људе, без обзира на то да ли су религиозни. Она је навела да ово дјело представља упозорење, али и инструкције како превазићи тешке тренутке садашњег времена.

„Ово књижевно дјело на поједностављен начин може да приближи људима вјеру, предања, те да их ближе упозна са црквом и начином живљења како би добили спасење“, рекла је Лакићева.

Роман „Лаодикија“ објавила је Издавачка кућа „Дабар“ из Добруна код Вишеграда.

СРНА