Представљен Правилник о подстицају

05.04.2017.

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одржали су у Вишеграду презентацију Правилника Владе Српске о условима и начину остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди.

Стручни сарадник за рурални развој у Министарству Јована Влачић рекла је да је највећа подршка намијењена текућој производњи.

„Пољопривредници из Вишеграда се углавном баве малинарством и мислим да ће бити веома задовољни јер су издвојена значајна средства за ову производњу. Када говоримо о новим засадима малине на 0,1 хектар добија се до 30 одсто од уложених средстава, а подстицаји се односе и на системе за наводњавање“, рекла је Влачићева.

Она је истакла да Министарство има дугу сарадњу са пољопривредницима из Вишеграда, гдје је основана и пољопривредна задруга која би требало да допринесе значајном развоју малинарства у овом крају.

Према њеним ријечима, подржан је комплетан сектор воћарства, а подршка је намијењена и задругама, као и сектору сточарства.

Стручни сарадник у ресору за пружање стручних услуга у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Миланка Маловић рекла је да је презентација битна, јер Правилник о подстицајним мјерама има велики значај за пољопривредне произвођаче који стичу право да конкуришу за подстицајне мјере по врстама пољопривредне производње.

„Дајемо подршку у више праваца – један је кроз подстицајне мјере, затим савјетодавне мјере и кроз службу за заштиту биља“, истакла је Маловићева.

Стручни сарадник за ветеринарство општине Вишеград Владимир Крстић оцијенио је да је значај презентације у томе што подстиче сточну, ратарску и воћарску производњу у овом крају.

„Имамо формирану задругу која ће наћи интерес у производњи. Овај подстицај ће помоћи људима да задрже постојећи ниво производње, а некима да је повећају“, нагласио је Крстић.

Он је додао да општина издваја значајна средства за подстицај пољопривреде, тако да се сви пољопривредни произвођачи могу јавити у општину, како би се информисали о ономе што их интересује.

Организатор презентације је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у сарадњи са општином Вишеград.

СРНА