Представљен овогодишњи правилник о подстицајима

27.02.2020.

У Вишеграду је пољопривредним произвођачима са подручја ове општине представљен правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде за ову годину, као и правилник о капиталним улагањима.
Виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Соколац при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Свјетлана Мичић рекла је да се промјене у правилнику, између осталог, односе на сточарску производњу у систему крава – теле.

„У 2019. години за девет мјесеци пољопривредници из општине Вишеград предали су 44.000 литара млијека мљекари `Пађени`. Тај број је за сваку похвалу, узимајући у обзир да су пољопривредници мало едуковани и све више пољопривредника ће се окренути производњи млијека“, истакла је Мичићева.

Она је подсјетила да мјере из прошле године остају на снази и у 2020, па тако 0,25 фенинга по литру млијека износи подстицај ресорног министарства, за дизел гориво подстицај је 0,60 КМ, а при набавци механизације поврат је 30 одсто за комерцијална, а 15 одсто за некомерцијална газдинства.

Мичићева каже да је произвођаче у Вишеграду највише интересовало проширење откупне мреже млијека и да је примјетно да се све већи број пољопривредника укључује у систем откупа млијека.

Начелник одјељења за привреду, локални развој и друштвене дјелатности Ана Богдановић рекла је да је одзив пољопривредних произвођача био задовољавајући, те да су имали прилику да се упознају са подстицајима који су предвиђени правилницима.

СРНА